1 min read

Älykäs lataus taloyhtiössä helpottaa arkea

Featured Image

Satu Lehtosen asuttamaan, Lahden Karistoon 2019 valmistuneeseen rivitaloyhtiöön, asennettiin useita sähköauton latauslaitteita. Taloyhtiöön valittiin älykäs kokonaisratkaisu, joka pitää sisällään tärkeitä toiminnallisuuksia, kuten latauslaitteiden ja -käyttäjien hallinnan sekä käyttäjäkohtaisten kulutustietojen raportoinnin.

- Latauslaitehankinta eteni taloyhtiössä ladattavien hybriautojen määrän kasvaessa, keväällä taloyhtiössä oli kaksi hybridiautoa ja syksyllä niitä oli jo 4, kertoo taloyhtiön asukas Satu Lehtonen.

Ensto_lataus_2- Hankin ladattavan hybridin maaliskuussa ja olen ollut tyytyväinen. Päivittäinen työmatkani on yhteen suuntaan 30 kilometriä, joten ajokilometrejä kertyy ja kokemukset lataamisesta ovat olleet positiivisia. Edulliset kustannukset, latauksen helppous ja nopeus tulevat ensimmäisinä mieleen. Kaikki on ollut toimintavarmaa ja lataaminen tosi helppoa. Kun tulen töistä kotiin, piuha on kiinteästi valmiina, sen kun kiinnitän vain pistokkeen autoon ja lataaminen alkaa.

- Taustajärjestelmä on helppo ottaa käyttöön, jos on yhtään käyttänyt tietokoneohjelmia. Taloyhtiössämme käytämme sitä latauslaitteiden statuksen ja sähkönkulutuksen seurantaan, laitekohtaiset kulutustiedot saadaan sitä kautta. Seuraava askel on ottaa myös laskutus käyttöön. Tämä on uusi asia meidän taloyhtiössämme ja etenemme asia kerrallaan, Lehtonen toteaa.


 

Rakennuttaja ennakoi sähköautonlatauksen suosiota

Karisto on viihtyisä pientalovaltainen kaupunginosa Lahdessa, jota puukaupunkikyläksikin kutsutaan. Moderni alue Lahdessa kehittyy ja laajenee. Rivitaloyhtiön rakennuttaja Hämeen Kiinteistökehitys Oy on rakentamassa lisää taloyhtiöitä Kariston alueelle, missä myös Satu Lehtonen perheineen asuu. Rakennuttaja miettii latauslaitteiden hankkimista myös tuleviin taloyhtiöihin:

Ensto_lataus_4- Kun rivitaloyhtiö oli kolme vuotta sitten suunnittelupöydällä, ennakoimme ladattavien autojen suosion kasvua. Taloyhtiön sähkösuunnitelmaan lisättiin sähköauton latausmahdollisuus, tätä suosittelivat silloin sekä suunnittelija että asentaja. Kyse ei ollut monen kympin investoinnista siinä vaiheessa. Nyt sähköauton latauksen tullessa ajankohtaiseksi kohteessa ei tarvinnut tehdä erillistä kaivuutyötä, rakennuttaja Jarno Virtanen Hämeen Kiinteistökehitys Oy:stä kertoo.

- Pidän tärkeänä, että hyviä ratkaisuja lataukseen löytyy ja hinnat asettuvat kohdilleen mitä yleisempää latauksesta tulee. Sähköauton latauspisteet nostavat kiinteistön arvoa ja valmis latausratkaisu helpottaa varmasti myös myyntiä, Virtanen toteaa.


Lähde: teksti (editoitu) ja kuvat Ensto